Actualiteit - 2022 - Page 2

Moeder Geltrude Arioli

"Die harmonie met de H.Benedictus"

ActualiteitPaola Bergamini

Ingetreden in het klooster in 1962 en getuige van de GS Raggios die don Giussani hield in het klooster aan de Via Bellotti in Milaan. Moeder Geltrude Arioli bespreekt de ontmoeting die de geschiedenis en de roeping van haar en haar zusters heeft getekend.

Danny en Leila Abdallah tijdens hun toespraak in de Aula Nervi (foto: Wereldcongres van Gezinnen 2022)

Vergeving als weg naar heiligheid

ActualiteitDanny en Leila Abdallah

In 2020 verloren Danny en Leila, een Libanees echtpaar dat in Australië woont, drie kinderen die werden aangereden door een dronken bestuurder. Hier is hun getuigenis tijdens het Wereldcongres van Gezinnen, gehouden van 22 tot 26 juni 2022 in Rome.

'Christus, leven van het leven'

Actualiteit

De Geestelijke Oefeningen van de Fraterniteit van Gemeenschap en Bevrijding, gehouden van vrijdag 29 april tot en met zondag 1 mei 2022 via videoverbinding , dit jaar gesproken door pater Mauro-Giuseppe Lepori, generaal-abt van de Cisterciënzerorde.

De kerk in Owo die op 5 juni werd aangevallen (Foto: Ansa)

Nigeria: "De grootst mogelijke hulp die ik krijg"

Actualiteit

Na de aanslag in de kerk in Owo, Nigeria, op 5 juni was de verleiding groot om te zeggen: "Er zal nooit iets veranderen." Barbara vertelt wat haar in staat stelde om niet ontmoedigd te raken, en wat haar weer "ja" deed zeggen

(foto: pellegrinaggio.org)

Het begin van de anders onmogelijke eenheid

Actualiteit

De boodschap van Davide Prosperi, president van de Fraterniteit van Gemeenschap en Bevrijding, ter gelegenheid van de bedevaart naar Macerata˗Loreto, 11 juni 2022.

Zuster Benedetta, geboren als Maria Adele Carugati

Armenië: de missie en de sterren

ActualiteitPaola Bergamini

"Ik was op zoek naar een vriendschap die me zou helpen mijn geloof te beleven." Uit Tracce, februari 2022, zuster Benedetta, hoofd van de Missionaries of Charity van Moeder Teresa van Calcutta in Spitak, over haar jaren aan de universiteit en haar roeping

Titus Brandsma in zijn werkkamer in klooster Doddendaal (foto: NCI)

Titus Brandsma heiligverklaard

Actualiteit

Zondag 15 mei is de Kerk 10 heiligen rijker geworden. Onder de door Paus Franciscus heilig verklaarden de Nederlandse carmeliet, hoogleraar en verzetsheld Titus Brandsma, op 26 juli 1942 in Dachau vermoord wegens volharde trouw aan zijn opdracht.

Kruisweg in New York (foto: Paul Martinka)

Verenigde Staten: lopen achter het kruis

Actualiteit

CL-gemeenschappen over de hele wereld kwamen op Goede Vrijdag bijeen om deel te nemen aan de kruisweg. Hier volgen enkele van de vele brieven die we uit de Verenigde Staten ontvingen.

Grossman aan het oorlogsfront in Schwerin, Duitsland,1945

Grossman: "geweld vernietigt altijd huizen"

ActualiteitAndrea Fazioli

Over oorlog, het huis en het ik. Dit is een goed moment om "Leven & Lot" van Vasilij Grossman, die zijn jeugd doorbracht in Berdyčiv, een Oekraïense stad die toen deel uitmaakte van het Russische Rijk, te herlezen. Uit het aprilnummer van Tracce.

Kardinaal Matteo Zuppi (© Catholic press Photo)

Kardinaal Zuppi: "het charisma, een open venster"

ActualiteitPaola Bergamini

"Zijn zoektocht naar waarheid binnen de ervaring, zonder iets te willen verdedigen. Voor hem was elke ontmoeting een ontdekking." In Traces van april de aartsbisschop van Bologna: wat fascineerde hem bij de eerste keer dat hij don Giussani zag?

De Christus van de Armeense kathedraal van Lviv (foto: Ansa)

Geen oorlog is sterker dan de overwinning van Christus

ActualiteitMauro-Giuseppe Lepori

"Uit Pasen stroomt een rivier van verzoening tussen mensen, kerken en volkeren." De bijdrage van pater Mauro-Giuseppe Lepori, generaal-abt van de Cisterciënzers (van ilsussidiario.net).

Joep (links) and Ralph

"Een niets uitsluitende omhelzing van het leven"

ActualiteitRalph D'Elia

Ralph, priester in Tampa, Florida, vertelt over zijn tijd als seminarist waarin zijn ontmoeting met de Beweging en met don Giussani, zonder wie "ik mezelf niet zou zijn".

"Iemand moet van buiten komen"

Actualiteit

Een brief uit Moskou, in de april editie van Traces: "We moeten erkennen dat we niet met onze eigen handen gerechtigheid kunnen brengen. Iemand moet van buiten komen. Het is door iets anders, iets dat van buiten komt, dat mensen zichzelf worden."

Paus Franciscus (foto: Catholic Press Photo)

Paus Franciscus: "geen gewenning aan oorlog"

Actualiteit

Paus Franciscus opnieuw over de oorlog in Oekraïne: "We moeten de woede van vandaag omzetten in een verplichting voor morgen, want op de een of andere manier zullen we allemaal schuldig zijn als we na wat er gebeurt is blijven zoals we eerder waren."

Kruisweg tijdens de Goede Week van de studenten van CL. San Leo, 1976. © Fraternità di CL

Pasen 2022

Actualiteit

De videoposter van Gemeenschap en Bevrijding voor Pasen 2022. De afbeelding bestaat uit woorden van de paus en een foto, een momentopname van de kruisweg van studenten van CL, geleid door de stichter van CL, San Leo, 1976.

Mgr. Jan van Burgsteden tijdens de homilie

"Een nieuw élan in het beleven van ons charisma"

Actualiteit

Homilie mgr. Jan van Burgsteden tijdens de viering op 22 februari in de Begijnhofkapel, Amsterdam, bij gelegenheid van de 17e sterfdag van don Giussani en de 40e verjaardag van de pauselijke erkenning van de Fraterniteit van Gemeenschap en Bevrijding

Angelus op het Sint-Pietersplein (© Massimiliano Migliorato/Catholic Press Photo)

Paus Franciscus: "Oorlog is waanzin. stop!"

ActualiteitPaus Franciscus

Aan het einde van het Angelus op de eerste zondag van de veertigdagentijd deed Franciscus een oproep aan de wereld om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne.

Een vrouw op de vlucht bij de Poolse grensplaats Medyka (Foto: Attila Husejnow/Sipa USA/Mondadori Portfolio).

CL met de paus: nee tegen de oorlog in de Oekraïne

Actualiteit

Persbericht van de beweging over het conflict. "Wij staan aan de zijde van allen die zich inzetten om de verschrikking van deze oorlog te stoppen. Maar hoe broos is het verlangen naar vrede als het geen opdracht en dagelijkse verantwoordelijkheid wordt."

Don Giussani tijdens een uitstapje met jongeren, Genua, 1956. © Fraterniteit van CL.

De pedagogie van Luigi Giussani

ActualiteitMichiel Peeters

De Kerk wedt op de mens: als deze haar boodschap ‘zift’ met zijn hart, zal hij de aanwezige God herkennen.

De werkelijkheid als teken van het Mysterie

Actualiteit

Registratie van de presentatie van de Nederlands uitgave van het boek van Don Giussani Je leven geven voor het werk van een Ander door prof. R.M. Wibier, hoogleraar privaatrecht aan de universiteit, van Tilburg en Michiel Peeters, studentenpastor